یک فعال حوزه سلامت با اعتقاد به اینکه “گردشگری سلامت” نیازمند مدیریت واحد و یکدست است، گفت: گردشگری سلامت از زمان سیاستگذاری تا اجرا باید یک مدیریت واحد داشته باشد.
دکتر سید وحید حسینی شنبه در گفتوگو با ایرنا در حاشیه نخستین نمایشگاه تخصصی خدمات پزشکی، درمانی، بهداشتی و گردشگری سلامت در شیراز اظهار کرد: امروزه در دنیا به گردشگری به عنوان یک صنعت درآمدزا مینگرند و حتی گردشگری در قرن جدید به عنوان صنعت اول دنیا محسوب میشود.
این پزشک ادامه داد: گردشگری بر مبنای هدف یا فعالیت در مقصد انواع مختلفی از جمله طبیعتگردی، تاریخی، تفریحی، فرهنگی، علمی و ورزشی دارد؛ گردشگری سلامت نیز یکی از انواع گردشگری به شمار میرود که امروزه به آن تأکید زیادی میشود و بسیار مورد توجه است.
موقعیت مطلوب ایران به عنوان مقصد گردشگری سلامت
فعال حوزه گردشگری سلامت در استان فارس اضافه کرد: منظور از گردشگری سلامت این است که شخص با هدف اولیه درمان یا پیشگیری از بیماری و یا پرداختن به مسائل سلامت و بهداشت اقدام به سفر میکند.
حسینی بیان داشت: کشور ایران به دلیل اینکه از شرایط مطلوب جغرافیایی و موقعیت خاص اقلیمی، مذهبی و تاریخی در منطقه بهره میبرد و همچنین به دلیل اینکه در بخش سلامت نیز از گذشته پیشرو بوده به عنوان مقصد گردشگری سلامت مورد توجه گردشگران بسیاری قرار گرفته است.
مسئول فنی شرکت تسهیلگر گردشگری سلامت “پرشیا مدتورز” افزود: در کشور ما و به ویژه استان فارس بیش از ۳۰ سال است که بخش گردشگری سلامت فعال است اما این بخش در گذشته به صورت سنتی فعالیت داشته است؛ امروزه گردشگری سلامت در استان فارس به صورت کاملا تخصصی و با انجام نظارتهای مستمر و قابل توجهی دنبال میشود.
ساماندهی گردشگری سلامت و استانداردسازی آن در کشور
حسینی بیان کرد: در سال ۱۳۹۸ تفاهمنامهای مبنی بر ساماندهی گردشگری سلامت و استانداردسازی آن بین وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منعقد شد که بر اساس آن دانشگاه علوم پزشکی شیراز به این موضوع ورود و مجوزهایی را تحت عنوان شرکتهای تسهیلگر گردشگری سلامت صادر کرد.
وی یادآور شد: تمام این شرکتها از یک پزشک به عنوان مسئول فنی و یک کارشناس و متخصص امر گردشگری بهره میبرند و مجوزهای خود را هم از وزارت بهداشت و وزارت میراث فرهنگی دریافت میکنند.
این فعال حوزه گردشگری سلامت بیان داشت: ما ضمن احترامی که برای سیستم سنتی و پیشکسوتان این امر قائل هستیم، تمام تلاش خود را به کار گرفتهایم تا گردشگری سلامت را در قالب امروزی و مُدرن دنبال کنیم و از پرداختن به این بخش به صورت سنتی فاصله بگیریم.
روند پذیرش بیمار
وی یادآور شد: استفاده از فضای مجازی برای بازاریابی، تشکیل پروندههای پزشکی و بهرهگیری از نیروهای متخصص از جمله اقداماتی است که توسط شرکتهای تسهیلگر انجام میشود و روند پذیرش بیمار هم به این صورت است که بیمار اطلاعات پزشکی خود را برای ما ارسال میکند و این اطلاعات توسط تیم پزشکی بررسی میشود؛ این تیم در نهایت پیشنهاد درمانی خود را مطرح میکند و اگر بیمار پیشنهاد ما را پذیرفت میتواند اقدام به خرید بسته درمانی شرکت کند.
حسینی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه استان فارس و ایران چه جایگاهی در گردشگری سلامت دارند، گفت: در حال حاضر در ایران حدود ۲۷۰ بیمارستان، خدمات گردشگری سلامت را به بیماران بینالمللی ارائه میدهند که تنها ۱۲۵ بیمارستان از این مجموع تمام مجوزهای رسمی را به صورت کامل دریافت کردهاند.
وی بیان کرد: بر اساس آخرین گزارش اعلام شده از دفتر گردشگری سلامت وزارت بهداشت ایران در گردشگری سلامت از رتبه ۴۱ در دنیا برخوردار است.
کمبود زیرساخت گردشگری
حسینی به بیان راهکارهایی برای ارتقای گردشگری سلامت در ایران و استان فارس پرداخت و گفت: استان فارس سابقه طولانی در صنعت گردشگری سلامت دارد اما متاسفانه با کمبود و نقص زیرساختهای لازم در این زمینه مواجه است و این مسئله موجب شده تا در میدان رقابت با کشورها و استانهایی که به تازگی پا به این عرصه گذاشتهاند عقب بیفتد.
وی با اعتقاد به اینکه استان فارس ظرفیتهای بسیار بالایی در بخش پزشکی و گردشگری دارد، گفت: متاسفانه در بحث زیرساختهای گردشگری با کمبود هتلهای درجه بالا و تعداد محدود پروازهای فرودگاه به مقصد کشورهایی که نیاز به گردشگری سلامت دارند مواجه هستیم. همچنین در معرفی توانمندیهای استان فارس در زمینه گردشگری و پزشکی اقدامات قابل توجهی صورت نگرفته است
ذهنیت نادرست گردشگران نسبت به شرایط اجتماعی کشور
وی افزود: ما این را یکی از رسالت های خود میدانیم که ذهنیت نادرست ساخته شده در اثر تبلیغات سوء را در گردشگران از بین ببریم و در این امر تا حدود زیادی موفق بودهایم چراکه وقتی گردشگران برای درمان به استان فارس مراجعه میکنند از خدماترسانی و حتی محیط اجتماعی جامعه ابراز رضایت دارند.
او با اشاره به اینکه دولت و رسانهها نقش مهمی در معرفی توانمندی ها و پتانسیلهای استان فارس در زمینه گردشگری سلامت دارند، گفت: معرفی جاذبههای توریستی و خدمات و امکانات پزشکی جمهوری اسلامی ایران در بازارهای خارجی ضرورت دارد و رسانه میتواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند.
وی نبود مدیریت واحد و یکدست در حوزه گردشگری و سلامت را از مهمترین مشکلات افراد فعال در این عرصه دانست و گفت: گردشگری سلامت از زمان سیاستگذاری تا اجرا باید یک مدیریت واحد داشته باشد.
گردشگری سلامت نیازمند حمایت دولت
این پزشک بیان کرد: گردشگری سلامت به همان اندازه که گسترده و بزرگ است یه همان اندازه هم آسیبپذیر است و محتاج حمایت دولت است.
مسئول فنی شرکت تسهیلگر گردشگری سلامت “پرشیا مدتورز” اظهار کرد: پس از گذراندن دوران کرونا شرایط مناسبی برای فعالیت دوباره شرکتها در عرصه گردشگری سلامت مهیا شد اما برخی رخدادها و مشکلات ارتباطی به بدنه گردشگری سلامت آسیب وارد کرد و نیاز است که تدابیر لازم در این زمینه اتخاذ شود. حمایت دولت با اعطای تسهیلات و اختصاص یافتن شرایط ویژه به پهنای باند اینترنتی میتواند کمک شایانی به فعالان در این عرصه کند.
نخستین نمایشگاه تخصصی خدمات پزشکی، درمانی، بهداشتی و گردشگری سلامت به همراه پانزدهمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی، بیمارستانی، آزمایشگاهی، توانبخشی و صنایع دارویی عصر چهارشنبه (۲ آذر ۱۴۰۱) در شیراز آغاز بکار کرد و این نمایشگاه تا شنبه پنجم آذرماه ادامه دارد.